Direct naar inhoud

Schoolplein Aldoende

In the heart of Amsterdam city, at one of the places with highest fine particle air pollution this enclosed paved schoolyard has been turned into a playful green oasis. Together with surrounding neighbours, children and teachers we tackled the diverse challenges: noise, pollution, rainwater inundations, heat stress . The schoolyard now has a playable wadi, a mud kitchen, herbal gardens, a willow island for rainwater buffers, contains urban agriculture, an outdoor class, discovery bushes, a worm hotel and so much more.

ChallengeNo budgets, small chances for subsidy from the municipality.
Rainwater irrigation problems.
ProcessDoor een subsidie-aanvraag te schrijven waarin ik de educatieve visie van de school (Dalton onderwijs), de wensen van de buren (noodzaak tot geluidsvermindering) en de dromen en 'eisen' van de kinderen sterk had verweven, heeft de school de subsidie om hun plein te vergroenen verkregen.
ResultSamen met Emma, hebben we een ontwerp gemaakt: een uitdagende groene omkadering, 1 bespeelbare wadi met siergrassen, 1 wilgen-eiland. Ook integreerden we moestuinen, een wormenhotel, vondstenkast, vlinder-eilanden en een kruidenspiraal. Uitvoering gepland maart 2021