Skip to content
Around primary school De Schakel in Amsterdam Zuid Oost, a completely paved square has been transformed: Together with Studio SOMA  we designed 3 complementary but connected schoolyards around Primary school De Schakel.

De Schakel: Tiny Forest!

Challenges
3 locations around school, Public space, semi-public space and a semi-private space. Very diverse needs and requirements. Budgets different. How to design three complementary spaces but ensure visual and physical connection?
Process
Children have given strong input during participation: the importance of sports - specifically basketball and softball -, more trees & flowers, and even dance & performing stood out. We have combined all these diverse needs in the design. During the implementation process we have worked hard to get all realised, with extra funding from the municipality and funding organisations.
Results
WORK IN PROGRESS! 19 November grand opening of 2 from 3 outdoor spaces. The front square (construction 2021) is an urban community meeting place for sports, play, and performance. The Northern area houses Amsterdam's first Tiny Forest, the children have planted and named the trees, they will become forest rangers! There is a satellite tiny forest and community meeting places.